Frågor och svar

Här kan du hitta vanliga frågor och svar om våra produkter.

 • När och var är det bäst att använda Grön-Fri?

  Grön-Fri kan Du använda på alla material som t.ex. markiser, tak & puts, väggar, staket, murar, gravstenar mm och kan användas så länge det inte är frost och regnar. Men utgå ifrån en minimumtemperatur på över 5-7 grader, gärna mer.

 • Hur lång tid tar det innan påväxten försvinner efter en behandling med Grön-Fri?

  All påväxt dör omgående men sitter kvar på ytan under en tid. Är det en väderutsatt yta såsom tak förvinner alger normalt efter ca ett år och lav ca två år. En yta som är mindre väderutsatt, exempelvis fasad, kan en tvätt behövas för att alla rester av påväxten ska försvinna.

 • Jag har fått svarta prickar på våra råspontsluckor uppe på vinden, hur får jag bort detta?

  Jag förmodar att det är en rå träyta vi pratar om, och då finns inga mirakelkurer. MF avdödar möglet mycket effektivt, men eftersom det är en rå yta så har möglet”ätit” sig in i materialet. Du kan antingen bygga in det efter behandling -förutsatt att det inte är någon fuktgenomträngning/läcka någonstans eller så får du slipa eller måla om.

 • Kan man använda Prick-Fri utan att tvätta ytan efteråt?

  Vi rekommenderar tvättning efter minst 2 timmar max ett dygn. Ytan är lättare att få ren om man följer detta råd.

 • Hur länge ska man bearbeta ytan med borste efter applicering av Prick-Fri? Vilken typ av borste är lämplig?

  Lägg på Prick-Fri med en Fri-Spruta och borsta några gånger fram och tillbaka tills möglet har lossnat. En relativt mjuk borste som Redo Fasadborste funkar bra. Även styvare borste som Redo Tvättborste 55 kan användas.

 • Kan man använda REDO Trä-Rent på trall behandlad med Sioo?

  Nej, REDO Trä-Rent har högt pH-värde och kan påverka kiselbehandlat trä. Använd Jape Underhållstvätt istället.

 • Kan man använda Grön-Fri på trall behandlad med Sioo?

  Ja, det går utmärkt. Man ska använda milda och pH-neutrala kemikalier på en kiselbehandlad yta. Undvik rengöringsmedel med högt pH-värde, tex trallrengöringsmedel och fasadtvättmedel.

 • Mitt tak har både alger/lav men också mossa, är det bara att spruta på Grön-Fri?

  Är det mossa på taket så får man generellt borsta/skrapa bort detta innan behandling med Grön-Fri. Detta för att kemet till viss del ”dödar” mossan, men risken är att man inte blötlägger tillräckligt långt ned mot mossans rötter-vilket då ger gula/bruna testar som hänger kvar på taket. Efter det så sprutar Du på Grön-Fri så att det precis börjar rinna, då har Du lagt på optimalt med kem. Algerna går från grönt till grått och ”väder & vind” tar då hand om resten och efter ca 4-6 månader så är det borta. Brun, röd och gul lav däremot kan ta upp till 2 år innan det helt är borta. Vitlaven däremot tar längre tid, ibland upp till 4 år innan det helt är borta… och då pratar vi EN BEHANDLING

 • Antal artiklar: {{ cart.count }} st
 • Totalt: {{ cart.formattedTotalWithDiscount }}
Gå till kassan